eerder gepubliceerd in

HOMEOPATHIE VOOR KINDEREN

de praktijkervaringen van een klassiek homeopaat

Bas Sayers is klassiek homeopaat en heeft in het zeeuwse Sirjansland een praktijk speciaal bestemd voor kinderen. In Groter groeien geeft hij zijn persoonlijke visie op hoe homeopathie werkt in theorie en praktijk. Verder geeft hij je praktische tips bij het kiezen van de juiste medicijnen tegen allerlei kwalen en kwaaltjes.

Bas: "homeopathie is uitermate geschikt om bij kinderen te gebruiken, juist bij kinderen. Homeopathie is zelfs al direct na de geboorte toepasbaar. Met een goede behandeling kan heel veel narigheid worden voorkomen. Ik zeg vaak tegen ouders (meestal zijn het de moeders die met hun kind bij mij komen): "Eigenlijk hadden opa en oma behandeld moeten worden". Veel problemen waarmee men bij mij terecht komt zijn namelijk doorgegeven door ouders of grootouders: aandoeningen als allergieën, astma en eczeem zijn immers bijna altijd erfelijk. Homeopathie komt echt bij de "wortels" van de ziekte. Veel narigheid kan voorkomen worden door een goede en tijdige behandeling door een klassiek homeopaat. Homeopathie zorgt meestal voor een zachte en snelle genezing en de meeste homeopathische middelen hebben geen bijwerkingen. Voor zowel de ouders als de kinderen is het prettig, dat een behandeling zonder veel tranen plaats kan vinden. Gelukkig vinden ouders steeds beter de weg naar een goede klassiek homeopaat. In mijn praktijk komen vooral veel kinderen met; eczeem, keel-,neus- en oorklachten, chronische verkoudheid, allergien van allerlei aard (koemelkallergie bij zuigelingen komt steeds vaker voor), moeheid, storingen in de algehele ontwikkeling, bedplassen, hyperactiviteit, angsten, onzekerheid, wratten, en slaapproblemen. En vaak loopt alles een beetje door elkaar. Het kind met eczeem, kan na een goed homeopathisch middel ook sociaal beter uit de voeten, heeft minder driftaanvallen en lijkt ook nog eens beter te luisteren.

HOE WERKT HOMEOPATHIE?

Voor een klassiek homeopaat is de belangrijkste wet dat je het gelijke met het gelijksoortige moet genezen. Een middel dat bij een gezond mens ziekteverschijnselen teweeg kan brengen, zal toegediend aan een zieke met dezelfde verschijnselen soms juist genezend werken. Een klassiek homeopaat zal altijd naar het totaalbeeld van de klachten kijken. Hij zal je vragen stellen over bijvoorbeeld de eetgewoontes van je kind: heeft je kind veel behoefte aan zoute voedingsmiddelen, drinkt het graag koud of juist liever warm? Speelt het graag buiten of liever binnen? Heeft je kind het gauw koud of juist warm? Worden de klachten misschien verergerd door bepaalde weersomstandigheden ? Meestal betekent dit dat voor een eerste consult ruim de tijd wordt genomen. Eerst maakt de homeopaat kennis met het kind. Hij kijkt of het groot of klein is voor zijn leeftijd, dik of dun is, rustig bij moeder op schoot zit, of overal aan wil zitten. Kijkt naar de aard van de klachten als er zichtbare lichamelijke veranderingen zijn, en luistert goed naar de ouders. Als alle vragen gesteld zijn, komt hij tot een "beeld". Vervolgens zoekt hij het middel dat het beste bij dit beeld past. Meestal maakt hij dan een afspraak over een maand. Later liggen er grotere tussenruimten tussen de opeenvolgende afspraken. Juist bij kinderen is er soms al na een afspraak plus goedgekozen middel een heel grote verbetering te zien. Zelfs blijvende genezing is al mogelijk.

ELK KIND KRIJGT ZIJN EIGEN GENEESMIDDEL

Bas vervolgt: Soms is het eventjes doorbijten voor de ouders. Tijdens een behandeling kunnen verschijnselen die eerder onderdrukt werden, tijdelijk terugkomen. Bij de behandeling van eczeem bijvoorbeeld. Als eerst onderdrukkende middelen zoals zalven zijn gebruikt en het kind pas met een jaar of 10 naar een homeopaat gaat, zie je tijdens zo een behandeling, dat je eigenlijk weer terug moet naar het babystadium om het kind er echt vanaf te helpen. Wanneer je bij de eerste uitslagverschijnselen naar een homeopaat stapt kun je veel narigheid voorkomen. Als je de uitslag onderdrukt met een zalfje, "slaat" de ziekte als het ware naar binnen. De ziekte kan zich in dat geval verplaatsen naar een ander deel van het lichaam, bijvoorbeeld de longen. Er kunnen dan nieuwe allergische verschijnselen ontstaan zoals astmatische klachten. De verschijnselen die zich bij uitslag op de huid afspelen zijn immers alleen maar symptomen, die erop duiden dat er iets fundamentelers, namelijk de stofwisseling niet in orde is. Vreemd genoeg is een homeopaat vaak niet eens echt geïnteresseerd in wat er nu precies met die stofwisseling aan de hand is. De diagnose is bij homeopathie tegelijkertijd het middel. De homeopaat kijkt naar het "totaalbeeld" van een kind. Dit beeld zal moeten overeenstemmen met het homeopathische middel. Dat middel moet hetzelfde "beeld" hebben"

GOEDE VOEDING IS DE BASIS

Bas: Gezondheid begint bij een goede voeding. Ik vind dat je de voeding voor je kindje het beste zelf kunt klaarmaken. Langzaam, met kleine stapjes laat je je baby wennen aan de verschillende smaken van ons voedsel. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat zich voedselallergieën ontwikkelen. Zoveel werk is het trouwens niet: met een staafmixertje heb je in een kwartier een lekker hapje klaargemaakt. Voeding aangepast aan de seizoenen lijkt heel ouderwets (tegenwoordig zijn het gehele jaar door bijna dezelfde groente en fruitsoorten verkrijgbaar), maar is heel belangrijk voor een optimale weerstand! Boerenkool en spruitjes bevatten bijvoorbeeld zeer veel vitamine C en groeien niet voor niets in de winter. Ook bij een homeopathische behandeling vormt een gezonde voeding de basis. bij bepaalde klachten is het verstandig om een dieet te volgen, in iedergeval zolang de klachten nog bestaan. Een kind met astma zal in 99% van de gevallen slecht op melk reageren. Je kunt in dit geval een tijdlang op alleen zure melkprodukten overschakelen, of op sojamelk. Dit hangt van de ernst van de klachten af. Hoe ernstiger de klachten, des te strenger je op de voeding moet letten. Bij een simpele verkoudheid is het ook altijd verstandig om de melkprodukten weg te laten. Bij eczeem zie je vaak dat suiker, produkten uit blik en kleurstoffen belastend voor het kind zijn en de uitslag verergeren".

OOK MET HOMEOPATHISCHE MIDDELEN MOET JE VOORZICHTIG ZIJN